Hosinsul

Hosinsul, oftewel zelfverdediging, is een onderdeel van taekwondo dat vaak wat minder aandacht krijgt, maar dat is onterecht. Bij hosinsul wordt je aangevallen door middel van pakkingen, grepen, verwurgingen of klemmen, waaruit je jezelf moet bevrijden in combinatie met taekwondotechnieken. Omdat deze bewegingen meer technisch inzicht vereisen, vragen we dit pas op het examen als leerlingen al wat verder gevorderd zijn.

Anders dan met de 1-stapssparring zijn deze bewegingen vrij. Je mag dus zelf weten hoe je aanvalt, wat de verdediging is en met welke taekwondo-techniek je de eindactie maakt. Alles is goed, zolang het maar reëel is. Hiermee wordt bedoeld dat je bijvoorbeeld bij een aanval naar je keel niet eerst 10 seconden kan wachten met de verdediging, want dan ben je immers al je lucht kwijt. Een ander voorbeeld is dat wanneer iemand je arm vastpakt, je niet mag eindigen met een techniek die de tegenstander heel zwaar zou verwonden. Dit heet ‘overkill’. De aanval moet in verhouding staan met de tegenaanval.

Als je examen doet, staat hieronder hoeveel hosinsul je moet kunnen voor welke band:

Bandkleur Hosinsul
Gele slip 1
Gele slip 2
Gele band
Groene slip 1 2
Groene slip 2 3
Groene band 4
Blauwe slip 1 6
Blauwe slip 2 7
Blauwe band 8
Rode slip 1 10
Rode slip 2 11
Rode band 12
Zwarte slip 1 12
Zwarte slip 2 12

 

Voor het erkende 1e dan-examen bij Taekwondo Bond Nederland zijn per 16 juni 2013 een serie 12 technieken verplicht, waarvan er 8 volgens een vaste volgorde te worden uitgevoerd qua aanval, zoals in de presentatie te zien is hieronder.